nahoru

Zjednanie hypotéky

Už nechcete bývať v podnájme alebo u rodičov? Nemáte dostatok financií a rozhodli ste si postaviť svoj vysnívaný dom? Riešením je hypotéka. Prinášame pár informácií ako postupovať pri vybavovaní hypotéky. Ktoré kroky je nutné vykonať, tak aby sa vybavenie hypotéky nepreťahovalo.

OnlineŽiadosť > Články > Ako postupovať pri vybavovaní hypotéky
Hypotéka

Stavba a obstaranie bývania

Pre tých, ktorí sa rozhodli kúpiť už dostavaný dom alebo hotový byt, je vybavovanie oveľa jednoduchšie ako pre tých, ktorí sa rozhodli pre stavbu. Týmto majetkom sa dá za hypotéku ručiť. U oboch variantov je však rozhodujúce vybrať si tú správnu banku.

Ktorá banka je však správna nie je jednoduché povedať. Naša rada znie, dohodnite si stretnutie u viacerých bánk, porovnajte ponuky a potom sa môžete rozhodnúť. Pred konečným rozhodnutím, kde budete nakoniec hypotéku čerpať, v žiadnom prípade nepodpisujte zmluvy a už vôbec neplaťte žiadne rezervačné poplatky. Pokiaľ by vám banka hypotéku neschválila, môžete sa dostať do problémov s realitnou kanceláriou alebo stavebnou firmou.

V prípade, že sa rozhodnete pre stavbu nového domu, je ideálnym riešením kúpiť pozemok za vlastné peniaze. Schválenie hypotéky, kde môžete niečím ručiť, v tomto prípade pozemkom, býva jednoduchšie. Založený je tým pádom pozemok, prípadne aj rozostavaná stavba. Ak potrebujete požičať aj na pozemok, býva vybavenie zložitejšie. Je potrebné ručiť inou nehnuteľnosťou alebo zabezpečiť ručiteľa. Niektoré banky rieši pôžičku na bývanie zmenkou.

Kroky pre získanie hypotéky:

1. Hypotekárna kalkulačka

Pred tým, než si dohodnete schôdzku v banke, použite webové hypotekárne kalkulačky, ktoré nájdete na stránkach bánk. Kombinujte rôznu výšku splátok aj dobu splácania. Zohľadnite aj ostatné vaše záväzky, splátky úverov či kreditných kariet. V závere vám musí zostať finančné rezervy na bežný život.

2. Vyberte si z niekoľkých ponúk

Výsledky webové kalkulačky môžu byť iné, než vám nakoniec banka ponúkne. Nájdite si čas, navštívte niekoľko bánk a porovnajte si ich ponuky.

3. Dokumenty

Banka bude chcieť preukázať vašu totožnosť a potvrdenie o príjmoch a výdavkoch. Podnikatelia musia predložiť daňové priznania a zamestnanci dokladajú výpisy z účtu za posledné tri mesiace. Ak budete ručiť nehnuteľnosťou, treba predložiť výpis z katastra. Pokiaľ pôjde o stavbu, prineste stavebné povolenie a projektovú dokumentáciu.

4. Posúdenie žiadosti

Banka bude v lehote jedného až dvoch týždňov vašu žiadosť preskúmavať. Skontroluje všetky dokumenty, v prípade kladného posúdenia, môžete prísť podpísať zmluvu. Aj tu sa nezabudnite informovať na všetky poplatky za uzatvorenie zmluvy, vedenie účtu atď. Poprípade si zistite, koľko zaplatíte v prípade predčasného splatenia. Než pristúpite k podpisu zmluvy, všetko si ešte raz prečítajte a preštudujte.

5. Splatnosť a fixácia

Splatnosť hypotekárneho úveru sa pohybuje od 5 do 30 rokov. Optimálna doba splácania je 15 - 20 rokov. Ak chcete nižšie splátky, vyberte si dlhšiu dobu splácania. Súčasťou zmluvy je okrem úrokovej sadzby tiež doba fixácie, tj. lehota počas ktorej dohodnutá úroková sadzba platí. Po vypršaní fixácie je podľa aktuálnych podmienok na trhu určená sadzba nová.

6. Nezabudnite na poistenie

Splácať hypotéku budete desiatky rokov, preto je dobré uvažovať o poistení. Môžete poistiť seba, ide o tzv. poistenie schopnosti splácať, pre prípady pracovnej neschopnosti a strate zamestnania. A rozhodne budete musieť poistiť aj budúcu nehnuteľnosť.

7. Čerpanie úveru

Na konci vybavenia po vás banka bude chcieť spísať záložnú zmluvu na pozemok alebo nehnuteľnosť, ktorou budete za hypotéku ručiť. Dokumenty o záložnom práve sa vkladajú do katastra nehnuteľností. Následne banka uvoľňuje peniaze.

14. 8. 2012

Posledné články: