nahoru

Požičiavajte si zodpovedne - Nástrahy a riziká pôžičiek

Ľudia o pôžičku často žiadajú pri náhlom probléme. Malá časť týchto ľudí si požičia s rozvahou, kedy si všetko dobre premyslí, zo mzdy šetrí a snaží sa vytvoriť si rezervu na splátky tak, aby mali celú vec pod kontrolou. Takýchto prípadov by malo byť čo najviac. Opak je bohužiaľ pravdou a realita je úplne iná.

OnlineŽiadosť > Články > Požičiavajte si zodpovedne
Požičiavajte si zodpovedne

Pôžičky rýchlo, zbrkle a neuvážene

Vo väčšine prípadov ľudia zháňajú pôžičky rýchlo, zbrkle a neuvážene, často prehliadnuť nevýhody alebo chytákov len preto, aby nestrácali čas a chcú mať celú záležitosť vyriešenú rýchlo. Človek je pod ťarchou stresov náchylnejšie robiť neuvážené rozhodnutia. Pred akýmkoľvek rozhodnutím o pôžičke, je dobré mať na pamäti niekoľko pravidiel:

1. Požičiavajte si iba od preverených poskytovateľov

Súčasný finančný trh ponúka pôžičky pre každého a požičať si možno nielen v banke, ale aj u hojného počtu nebankových spoločností. Banky fungujú pod kontrolou a riziko problémov je tak minimálne. Na druhú stranu nebankovky tento dohľad nad sebou mať nemusia a preto môžu mať pravidlá pôžičiek značne nevýhodné a pre klienta rizikové. Pokiaľ chcete takéto riziká minimalizovať, je potrebné osloviť viac poskytovateľov, porovnať podmienky úveru a až potom sa rozhodnite, či bude pre vás pôžička výhodná alebo nie.

2. Celú zmluvu si prečítajte dôkladne

K tomu, aby pôžička nadobudla platnosť a došlo k prevodu peňazí na váš účet je nutné súhlasiť so zmluvou a potvrdiť ju svojim podpisom. Tento krok je najdôležitejší v celom procese schvaľovania pôžičky. Od tejto chvíle platí všetko, čo je podpísané. Je teda nesmierne dôležité vedieť, čo podpisujete. Nenechajte sa pred podpisom do ničoho tlačiť, v pokoji si celú zmluvu dobre prečítajte, vrátane všetkých odsekov, ktoré sú písané malým písmom av ktorých sa často skrývajú veľmi podstatné veci a často aj zákernosti. Pokiaľ nebudete čomukoľvek rozumieť pýtajte sa, vezmite si zmluvu napríklad domov a dohľadajte nejasné pasáže zmluvy na internete. V prípade úverov vyšších hodnôt stojí za to, celú vec konzultovať s advokátom.

3. Neuspokojte sa s prvou ponukou

V prvom rade je dobré sa obrátiť so žiadosťou o pôžičku na banky. Tu nehrozia nekalé praktiky, aj keď celý proces schvaľovania bude o niečo dlhší ako inde. Banky preverujú bonitu klienta a predovšetkým schopnosť splácať. Ak v banke neuspejete obráťte sa na nebankový sektor. Aj tu je nutná obozretnosť, prejdite viacero ponúk od rôznych spoločností a porovnávajte výhodnosť jednotlivých pôžičiek. Pomôcť vám môžu aj online porovnávače pôžičiek, ktoré nájdete na internete. Tie, po zadaní parametrov pôžičky vygenerujú ponuky, ktoré najlepšie zodpovedajú požiadavkám. Neuspokojte sa s prvou ponukou na ktorú narazíte, môže byť značne nevýhodná a navyše riziková, ak ju bude poskytovať pochybný subjekt.

4. Akékoľvek problémy so splácaním riešte okamžite

V čase, keď úver vybavujete, môže byť vaša situácia bez problémov. Ale do ťažkostí sa môže dostať každý. Strata zamestnania alebo dlhodobá choroba môže spôsobiť zníženie príjmov a následné problémy so splácaním. Akonáhle sa do takejto situácie dostanete, bezodkladne túto situáciu oznámte subjektu, ktorý vám úver poskytol. Snažte sa dohodnúť na riešení, napríklad zmenou platobného kalendára alebo odložením splátok. Najhoršie je robiť „mŕtveho chrobáka“ a spoliehať sa na to, že sa problém bez vás nejako vyrieši. Veritelia, ktorí uvidia z vašej strany snahu situáciu riešiť, vám určite vyjdú v ústrety.

5. Nechajte si zadarmo poradiť

Ak sa problémy so splácaním prehĺbia do takej miery, že vy sami nebudete vidieť východisko z tejto situácie, neprepadajte panike a pomoc hľadajte u odborníkov. . Kontaktujte niektorú z odborných dlhových poradní, fungujúca ako neziskové organizácie a ktoré ponúkajú svoje služby bezplatne. V poradni vám zadarmo pomôžu napríklad zostaviť žiadosť o zníženie alebo odklad splátok, navrhnú splátkový kalendár, pomôžu zostaviť a vypracovať plán hospodárenia v domácnosti tak, aby výdavky rodiny boli vždy nižšie ako sú príjmy.

2.11. 2016

Posledné články: